Kaj lahko storite sami?

Ti ukrepi pomagajo pri preprečevanju prve okužbe, prav tako pa tudi pri preprečevanju ponovitve po uspešno ozdravljeni okužbi.

Ne hodite bosi v javnih prostorih, obujte zaščitno obutev (npr. natikače). Glivice, ki povzročajo okužbe nohtov se pogosto nahajajo v javnih prostorih, kot so garderobe, telovadnice, bazeni, savne.

Skrbite za higieno stopal in nohtov. Prostore med prsti in nohte po umivanju dobro osušite. Vsak dan preverite, ali so nohti in koža med prsti zdravi. Nohti naj bodo kratko pristriženi. Pribor za nego nohtov naj bo čist. Za nego okuženih in zdravih nohtov ne uporabljajte istega pribora. Pribora za nego nohtov ne delite z drugimi člani družine.

Nosite bombažne nogavice. Vsak dan obujte svež par. Perite jih pri 60 °C, tako uničite morebitne glivice.

Nosite udobno in zračno obutev. Občasno jo razkužite z alkoholnimi pršili ali uporabite protiglivične praške za obutev. Čevlji naj ne pritiskajo na nohte, ker jih s tem poškodujejo.

Takoj zdravite morebitno glivično okužbo kože (tinea pedis). Če je koža med prsti na nogah pordela, razpokana ali če se lušči, jo začnite mazati s protiglivičnimi kremami, geli ali uporabite protiglivične praške. Tako boste preprečili prenos glivic s kože na nohte.

 Če imate sladkorno bolezen, si nohte strizite zelo previdno. Morda prepustite skrb za to izkušenemu pedikerju ali zdravstvenemu delavcu.

 

2019 © Bonifar d.o.o.. Vse pravice pridržane.